Reklama
  • Piątek, 25 listopada 2016 (13:06)

    Słodko-pikantny gulasz wołowy z dynią

Skład na 4 porcje: ● nieduża dynia Hokkaido ● 500 g wołowiny z mostka ● łyżka koncentratu pomidorowego ● 1,5 l bulionu ● 100 g suszonych moreli ● por ● papryczka chili ● łyżka mąki kukurydzianej ● sól, pieprz ● olej

1. Wołowinę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w średnią kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i, mieszając, podsmażamy mięso. Dodajemy koncentrat pomidorowy, bulion i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka.

2. Z dyni usuwamy pestki, kroimy ją na ćwiartki, a potem w paski. Morele kroimy na połówki, a por w krążki. Papryczkę chili siekamy łącznie z pestkami.

Reklama

3. 20 minut przed końcem gotowania gulaszu dodajemy dynię, morele, papryczkę chili i 2/3 pokrojonego pora. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i dalej gotujemy pod przykryciem. Na koniec zaprawiamy mąką kukurydzianą i, mieszając, doprowadzamy do wrzenia.

4. Gulasz posypujemy resztą pora i podajemy z bagietką czosnkową lub z ryżem.

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł.

Wartość odżywcza porcji 610 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 57 g.

Zobacz również

  • Wołowina  w miodzie pitnym

    Składniki: 800 g wołowiny (polędwica) • 100 g suszonych borowików • 100 ml miodu pitnego • łyżka masła • łyżka oleju słonecznikowego • 250 ml gęstej śmietany • 2 łyżeczki mąki • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.