Reklama
  • Czwartek, 9 maja 2013 (14:59)

    Stek w pieprzu

Składniki na 4 porcej: 60 dag polędwicy wołowej, sól , grubo mielony czarny pieprz , 4 plastry słoniny, 20 dag sera z niebieską pleśnią, 500 ml mleka, 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu, 2 łyżki przyprawy warzywnej, 3 łyżki oleju

Przygotowanie: Polędwicę umyj, osusz i pokrój na cztery równe plastry. Każdy z kotletów delikatnie rozbij dłonią i przywróć do pierwotnego kształtu.

Reklama

Oprósz steki solą i pieprzem. Każdy kotlet owiń w plaster słoniny i przewiąż nitką spożywczą. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko zagotuj. Kiedy mleko zawrze, dodaj do niego starty ser i gotuj, stale mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.

Zestaw sos z ognia, dodaj marynowany pieprz i dwie łyżki przyprawy warzywnej. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż steki po 5 min z każdej strony. Nie przekręcaj mięsa wcześniej, dopiero po 5 min.

Gotowe steki odłóż na dwie minuty na kratkę i przykryj folią aluminiową, żeby soki pozostały w mięsie.

Steki podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami, np. brukselką.

Czas przygotowania: 35 minut 450 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:stek | mleko | l | pieprz

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 25 dag wołowiny na gulasz, łyżka mielonej papryki, 1 l bulionu wołowego, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 5 ząbków czosnku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.