Reklama
  • Poniedziałek, 14 lipca 2014 (12:05)

    Stek wołowy z warzywami

Składniki: na 4 porcje, 60 dag drobnych młodych ziemniaków, 60 dag polędwicy wołowej. Na zapiekane warzywa: pęczek marchewki pęczek białych i zielonych szparagów (sezonowo może być fasolka szparagowa), pęczek pietruszki, cytryna, sól, łyżka cukru, szklanka kwaśnej śmietany, pół szklanki mleka, 2 jajka, 50 dag parmezanu, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, masło do wysmarowania brytfanny, 5 kromek białego chleba tostowego, 10 dag wędzonego boczku, olej roślinny

Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj prawie do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i odstaw do wystudzenia.

Reklama

Na patelni rozgrzej tłuszcz, ziemniaki obierz, przekrój je na pół i przyrumień na złoty kolor. Dopraw solą. Oczyść polędwicę i pokrój na cztery grubsze plastry. Przypraw solą i pieprzem. Następnie obsmaż na oleju z obu stron. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami i zapieczonymi warzywami.

3 kroki do... zapiekanych warzyw

Marchewkę oczyść i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Szparagi obierz i ugotuj w wodzie z plasterkiem cytryny, dopraw solą i cukrem. Odcedź wszystkie warzywa, schłodź pod zimną wodą i przełóż na durszlak, by obciekły.

Z kromek chleba odkrój skórkę, a środek pokrusz. Wymieszaj z posiekaną pietruszką, wysmażonymi kawałkami boczku i drobno startą skórką z cytryny. Połącz ze śmietaną wymieszaną z mlekiem. Wbij jajka. Wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Brytfannę wysmaruj masłem. Wyłóż marchewkę i szparagi. Całość zalej masą śmietanową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 30 minut. 2 minuty przed końcem pieczenia warzywa posyp startym parmezanem.

Na żywo
Więcej na temat:stek | ziemniaki | z | steki

Zobacz również

  • Składniki: 4 plasterki szynki, pieprz, 8 steków wołowych (po ok. 10 dag każdy), sól, 7,5 dag pesto (ze słoika), 10 dag startego parmezanu, 3 łyżki oliwy, 2 białe cebule i 1 czerwona, 1 łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.