Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Steki marynowane w czerwonym pieprzu

Składniki: 4 steki wołowe, 3/4 szkl. oleju, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, 1 cytryna, 2 łyżki grubo mielonego czerwonego pieprzu, 2-3 łyżki ciemnego piwa, sól, cukier

1. Steki wołowe (najlepsze będzie mięso z polędwicy wołowej albo ligawy) opłucz, osusz starannie, lekko rozgnieć palcami, ale nie rozbijaj cienko jak na kotlety.

2. Do miski wlej olej, dodaj sos sojowy i łyżkę musztardy. Cytrynę sparz wrzątkiem, starannie wyszoruj i otrzyj ze skórki. Następnie przekrój na pół i wyciśnij sok. Sok i skórkę z cytryny połącz ze składnikami marynaty, wymieszaj z czerwonym pieprzem.

Reklama

3. Na koniec do marynaty wlej ciemne piwo. Całość dopraw do smaku solą i szczyptą cukru. Przygotowane steki włóż do miski z marynatą, zamieszaj. Naczynie przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjmij mięso, lekko osącz.

4. Rozgrzej do wysokiej temperatury patelnię grillową. Układaj steki i piecz z dwóch stron, często obracając (jeśli mają być krwiste, piecz je po 3-5 min z każdej strony, półkrwiste 8-10 min, a dobrze wysmażone 13-15 minut).

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 340 kcal, cena 8 zł.

Pamiętaj, aby wołowinę na steki wyjmować z lodówki minimum 30 minut przed przyrządzaniem. Mięso, które nabierze pokojowej temperatury, będzie smaczniejsze i, co najważniejsze, równomiernie się usmaży.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Wołowina  w miodzie pitnym

    Składniki: 800 g wołowiny (polędwica) • 100 g suszonych borowików • 100 ml miodu pitnego • łyżka masła • łyżka oleju słonecznikowego • 250 ml gęstej śmietany • 2 łyżeczki mąki • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.