Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2011 (14:57)

    Steki wołowe w sosie porzeczkowym i gratin z ziemniaków - w godzinę

Idealna propozycja na letni obiad.

Zdjęcie

Steki wołowe w sosie porzeczkowym i gratin z ziemniaków /Smacznego
Steki wołowe w sosie porzeczkowym i gratin z ziemniaków
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków,
- 350 g śmietany,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 75 g czerwonych porzeczek,
- 1 szalotka,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 4 steki wołowe,
- 2 łyżki oleju,
- 100 ml czerwonego wina,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego,
- płaska łyżeczka mąki ziemni

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Foremkę natłuścić i dachówkowato ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylać na ziemniaki. Gratin zapiekać w 200 st. C przez 40-50 minut.
Porzeczki oberwać z szypułek, szalotkę pokroić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju mocno obsmażyć mięso rozmaryn i szalotkę (2 minuty, obracając), a następnie wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez 8-10 minut.
Na patelnię, na której smażyło się mięso wlać wino i gotować 5 minut, dodać dżem, bulion i połowę porzeczek i gotować jeszcze 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczana rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i zagęścić tym sos. Gotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą cukrem i pieprzem. Dodać pozostałe porzeczki. Mięso podawać z sosem i gratinem ziemniaczanym.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3100 kJ/740 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1,2 kg ligawy • 4 łyżki oleju • 1 łyżeczka octu balsamicznego • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina • 5 dag pistacji • 10 dag sera parmezan • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.