Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (10:00)

    Sycąca zapiekanka z wołowiną

Składniki na 6 porcji: ● kilogram ziemniaków ● 30 dag pieczarek ● pół kg wołowiny ● puszka pomidorów ● szklanka bulionu ● pół szklanki czerwonego wina ● 300 ml mleka ● 10 dag żółtego sera ● 1,5 łyżki masła ● 1,5 łyżki mąki ● rozmaryn ● sól ● pieprz ● chili.

Reklama

❶ Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odlej i przeciśnij przez praskę.

❷ Wołowinę pokrój w kostkę i chwilkę podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, po czym dodaj pocięte w plastry pieczarki i pokrojone pomidory z zalewą.

❸ Dosyp rozmaryn i dolej wino. Duś kilka minut, a po chwili zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 20 minut.

❹ Zagotuj mleko z mąką, masłem i przyprawami. Dodaj starty ser z przyprawami i wymieszaj z ziemniakami.

❺ Umieść je w brytfannie, a na wierzch nałóż mięso. Zapiecz danie w piekarniku.

Czas przygotowania: 90 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 400. Stopień trudności: średni

Telemax

Zobacz również

  • Wołowina  w miodzie pitnym

    Składniki: 800 g wołowiny (polędwica) • 100 g suszonych borowików • 100 ml miodu pitnego • łyżka masła • łyżka oleju słonecznikowego • 250 ml gęstej śmietany • 2 łyżeczki mąki • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.