Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego 2017 (09:05)

    Sycący kociołek z wołowiną

Składniki: 60 dag wołowiny, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, czosnek, olej, pół selera, 2 cebule, sól 3pół papryki, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki w proszku, koncentrat pom., pieprz, listki laurowe, kwaśna śmietana

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 410 kcal, cena 3,50 zł.

Reklama

1. Mięso opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa oczyść. Marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku pokrój w plasterki, seler, cebule oraz paprykę w słupki. Obrane ziemniaki przekrój na połówki, zalej wodą, żeby nie ściemniały.

2. Osuszoną wołowinę oprósz mąką. W dużym garnku (a najlepiej kociołku) rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone mięso, obsmaż na rumiano. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa (prócz ziemniaków). Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dosyp łyżeczkę słodkiej papryki. Wlej 6 szklanek wody.

3. Dodaj kilka ziarenek pieprzu i 3 listki laurowe. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. Po tym czasie wrzuć ziemniaki. Gotuj razem jeszcze 20 minut. 3 łyżki śmietany połącz z łyżką koncentratu pomidorowego. Dodaj do gulaszu, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą.

Aromat oraz smak potraw z gotowanej, duszonej czy smażonej wołowiny podkreślą nastę pujące zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, pietruszka (korzeń oraz nać), czosnek, estragon, szałwia, kolendra, słodka, wędzona i ostra mielona papryka, kolorowy pieprz oraz świeże listki mięty.

Dobra rada. Najlepsze na gulasz są pręga, ligawa lub szponder wołowy.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.