Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Sycący kociołek z wołowiną

Składniki: 60 dag wołowiny, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, czosnek, olej, pół selera, 2 cebule, sól 3pół papryki, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki w proszku, koncentrat pom., pieprz, listki laurowe, kwaśna śmietana

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 410 kcal, cena 3,50 zł.

Reklama

1. Mięso opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa oczyść. Marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku pokrój w plasterki, seler, cebule oraz paprykę w słupki. Obrane ziemniaki przekrój na połówki, zalej wodą, żeby nie ściemniały.

2. Osuszoną wołowinę oprósz mąką. W dużym garnku (a najlepiej kociołku) rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone mięso, obsmaż na rumiano. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa (prócz ziemniaków). Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dosyp łyżeczkę słodkiej papryki. Wlej 6 szklanek wody.

3. Dodaj kilka ziarenek pieprzu i 3 listki laurowe. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. Po tym czasie wrzuć ziemniaki. Gotuj razem jeszcze 20 minut. 3 łyżki śmietany połącz z łyżką koncentratu pomidorowego. Dodaj do gulaszu, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą.

Aromat oraz smak potraw z gotowanej, duszonej czy smażonej wołowiny podkreślą nastę pujące zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, pietruszka (korzeń oraz nać), czosnek, estragon, szałwia, kolendra, słodka, wędzona i ostra mielona papryka, kolorowy pieprz oraz świeże listki mięty.

Dobra rada. Najlepsze na gulasz są pręga, ligawa lub szponder wołowy.

Świat kobiety

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.