Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Szaszłyki wołowe

Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 1 strąk zielonej papryki, 4 pieczarki,1 duża cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku , po 2 łyżki oliwy i musztardy, sól, pieprz, rozmaryn

4 porcje, czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 7,80 zł.

Reklama

1. Polędwicę opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę z oliwy, musztardy, przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego czosnku, soli, pieprzu i suszonego rozmarynu do smaku.

2. Mięso włóż do miski z marynatą, starannie przemieszaj. Odstaw pod przykryciem na pół godziny (w pokojowej temperaturze).

3. W tym czasie paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Oczyść kapelusze niedużych pieczarek. Obraną cebulę pokrój na większe kawałki. Opłucz i osusz kilka pomidorków koktajlowych.

4. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj kawałki zamarynowanego mięsa, papryki i cebuli, pieczarki oraz pomidorki. Szaszłyki ułóż na kratce w piekarniku. Grilluj, obracając szpadki, 10-15 min.

Tańsza wersja

Dobra wołowina, np. z polędwicy, jest droga. Tańsze kawałki (np. szponder) nadają się zaś do du szenia. Jeśli więc chcesz zrobić szaszłyki i nie wydać fortuny, zastąp wołowinę polędwiczką wieprzową.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: po 25 dag kaszy bulgur i wołowiny , po szczypcie słodkiej papryki, cynamonu, kuminu i kurkumy, 1 cebula, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka wytrawnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.