Reklama
  • Poniedziałek, 5 września 2016 (15:00)

    Szaszłyki z polędwicą i suszonymi morelami

Składniki na 4 porcje: Szaszłyk: 12 plastrów polędwicy wołowej, 30 dag suszonych moreli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, po 1 łyżeczce cynamonu i kminku, 3 dag świeżego imbiru, 1 łyżka miodu. Sos: 4 łyżki nasion sezamu, 20 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny , 1 łyżeczka oliwy.

Reklama

1. Przygotować marynatę. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę. Czosnek i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać miód, kminek, cynamon, dwie łyżki wody, otartą skórkę, poddusić kilka minut pod przykryciem, odstawić do całkowitego wystudzenia.

2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić, zalać zimną marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Morele zalać wrzątkiem, po pół godzinie odcedzić. Zamarynowane kawałki mięsa nabijać na patyczki na przemian z morelami. Szaszłyki grillować przez 6-8 minut, obracając wielokrotnie, podawać z sosem sezamowym.

3. Przygotować sos: sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić, dodać do jogurtu wymieszanego z sokiem z cytryny i oliwą, schłodzić.

Nasza rada

Gotowe szaszłyki będą prezentować się pięknie na talerzu, jeżeli udekorujemy je świeżą gałązką rozmarynu.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny, sól, szklanka ugotowanej soi, marchewka, kawałek selera, 2 białka , cebula, bułka tarta, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, łyżka keczupu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.