Reklama
  • Czwartek, 25 listopada 2010 (12:03)

    Sznycel po wiedeńsku z sałatką, kaparami i anchois

Klasyczne danie.

Zdjęcie

Sznycel po wiedeńsku z sałatką /Smacznego
Sznycel po wiedeńsku z sałatką
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- sól, biały pieprz,

- 4 kotlety cielęce,

Reklama

- 2 jajka,

- 3 łyżki mąki,

- 8 łyżek bułki tartej,

- 100 g sklarowanego masła,

- cytryna,

Na sałatkę:

- pół główki sałaty,

- 200 g pomidorków koktajlowych,

- 2 cebule,

- 3 łyżki octu winnego,

- szczypta cukru,

- 4-5 łyżek oleju,

- opcjonalnie: 4 anchois, łyżka kaparów, wykałaczki

Przygotowanie:

Kotlety umyć, dobrze rozbić, doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Sklarowane masło rozgrzać na patelni. Smażyć kotlety 3-5 minut, z obu stron, polewając gorącym tłuszczem.

Sznycel po wiedeńsku podaje się z kawałkiem cytryny. Aby zaserwować bardziej fantazyjną wersję dania, kapary zawinąć w anchois i nadziać na wykałaczkę razem z kawałkiem cytryny.

Na sałatkę: Sałatę umyć i potargać na odpowiedniej wielkości kawałki. Pomidorki pokroić na ćwiartki, jedną cebulę pokroić w cienkie krążki, drugą w drobną kosteczkę. Na sos zmieszać ocet sól, pieprz i cukier. Stopniowo dodawać olej. Wmieszać pokrojoną w kostkę cebulę.

Plasterki cebuli, pomidorki i sałatę, wymieszać i zalać vinegrttem. Sznycel po wiedeńsku nakładać na talerze z sałatką. Do tego doskonale smakują frytki.

Smacznego

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: główka kapusty, szklanka ryżu, 150 g borowików, 200 g pieczeni wołowej, 4 pomidory, 2 cebule, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej natki, 2 szklanki bulionu, łyżeczka mąki, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.