Reklama
  • Czwartek, 1 sierpnia 2013 (09:05)

    Sztufada wołowa

Składniki na 8 porcji: • 1,5 kg wołowiny bez kości (np. zrazowa) • 10 dag wędzonej słoniny lub boczku • mała główka czosnku • 2 łyżki mąki • tłuszcz do smażenia • po 15 dag marchwi, pietruszki, selera i cebuli • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina • 3 dag startego chleba razowego • sól • pieprz • ziele angielskie majeranek • cukier • musztarda • sok z cytryny • 40 dag makaronu kolanka lub kokardki • 40 dag buraczków zasmażanych.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przyrządzanie:

1. Mięso umyj w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie wyżyłuj i zbij tłuczkiem. Naszpikuj cienkimi paseczkami boczku oraz obranymi ząbkami czosnku.

Reklama

2. Posyp mięso solą, pieprzem i cukrem. Obtocz w majeranku i pokruszonym zielu angielskim.

3. Odstaw wołowinę do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu obtocz w mące. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień, polej mięso odrobiną wody, przykryj pokrywą i duś do miękkości.

4. Warzywa obierz, rozdrobnij i razem z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia.

5. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry.

6. Sos z mięsa wymieszaj z chlebem. Podgrzewaj kilka minut, przetrzyj i dopraw. Mięso polej sosem, zapiecz i przełóż na półmisek.

7. Podawaj z ugotowanym makaronem i zasmażanymi buraczkami. Danie możesz udekorować natką pietruszki.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • pół kg wołowiny • po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki • pęczek dymki • 25 dag selera naciowego • ząbek czosnku • kawałek imbiru (ok. 2 cm) • 4 łyżki oleju • 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.