Reklama
  • Czwartek, 3 kwietnia 2008 (14:13)

    Sztufada wołowa korzenna z czerwonym winem

Domowy obiad.

Zdjęcie

Sztufada wołowa korzenna /Smacznego
Sztufada wołowa korzenna
/Smacznego

Składniki na 6-8 porcji:

- 1,5 kg wołowiny bez kości (np. zrazowa),
- 10 dag wędzonej słoniny lub boczku,
- mała główka czosnku,
- 2 łyżki mąki, tłuszcz do smażenia,
-

Reklama

po 15 dag marchwi, pietruszki, selera i cebuli,
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 3 dag startego chleba razowego,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie, majeranek,
- cukier, musztarda i sok z cytryny,
- 40 dag makaronu kolanka lub kokardki,
- 40 dag buraczków zasmażanych

Przygotowanie:

Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, naszpikować cienkimi paseczkami boczku i ząbkami czosnku. Posypać przyprawami i oprószyć mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Następnie skropić wodą, przykryć i dusić do miękkości.
Warzywa obrać, rozdrobnić i razem z winem dodać do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. Miękkie mięso wyjąć,pokroić w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszać z chlebem, dusić kilka minut. Następnie przetrzeć, doprawić. Sosem polać mięso zapiec. Przełożyć na półmisek. Podać z ugotowanym makaronem i buraczkami zasmażanymi, udekorować natką.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 50 dag marchewki, 1 kg wołowiny (np. z udźca), 1 łyżeczka ziarenek pieprzu, sól, 50 dag młodych ziemniaków, 1 kalafior, 15 dag groszku cukrowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.