Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (13:05)

    Sztuka mięsa w chrzanowym sosie

Składniki na 6 porcji: 1,5 kg szpondra wołowego bez kości, 1 duża cebula, 1 pęczek włoszczyzny , po 200 ml bulionu wołowego i słodkiej śmietanki 30 proc., 4 łyżki chrzanu, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, sok z cytryny, olej do smażenia.

1. Wołowinę umyć, osuszyć, obsmażyć na dużym ogniu na łyżce oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać litrem gorącej wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę (bez krojenia), opaloną nad ogniem cebulę, 4 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Gotować ok. 2 godziny, oprószyć solą, pieprzem.

Reklama

2. W trakcie gotowania mięsa (na małym ogniu, pod przykryciem), przygotować sos. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć na złoto, mieszając, by nie było grudek ani surowej mąki. Rozprowadzić ją bulionem i śmietanką.

Ciągle mieszając, dodawać po 1 łyżce chrzan. Całość doprawić solą, sokiem z cytryny (ok. 2-3 łyżeczki) i cukrem.

3. Ugotowaną do miękkości wołowinę wyjąć z wywaru, pokroić w dość grube plastry. Podawać obficie polaną sosem chrzanowym.

Nasza rada

Wypróbuj też sztukę mięsa w sosie musztardowo-miodowym. Do zasmażki dodaj 400 ml bulionu oraz po 3 łyżki musztardy i miodu.

Przygotowanie: ok. 130 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.