Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Sztuka mięsa z chrzanem

Składniki na 4-6 porcji: 1,5 kg wołowiny, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, sól. Sos: 2 łyżki śmietany 18 proc., 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 3 łyżki chrzanu, sok z cytryny, cukier, szczypior do dekoracji.

1. Wołowinę umyć, zalać litrem wrzątku. Dodać zioła i sól, oczyszczoną włoszczyznę oraz umytą i opaloną nad ogniem cebulę. Gotować ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Reklama

2. Mięso wyjąć z bulionu, pokroić w plastry, trzymać w cieple. Zasmażyć mąkę z masłem, podlać szklanką bulionu, zagotować, rozetrzeć grudki. Dodać chrzan, doprawić do smaku, na koniec zaciągnąć śmietaną. Mięso podawać z pokrojonymi warzywami i sosem.

Nasza rada

Bulion podaj z makaronem na pierwsze danie, choć to niezbyt lekkie danie! Możesz go też zachować na później, np. zamrożony.

Przygotowanie: ok. 145 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, olej, 50 dag posiekanych pomidorów z puszki, sól, łyżeczka tabasco, 25 dag fasoli z puszki, 4 gałązki tymianku, 30 dag polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.