Reklama
  • Wtorek, 22 grudnia 2015 (13:05)

    Wołowe roladki z papryką

Reklama

Składniki:  6 plastrów chudej wołowiny  papryka marynowana czerwona  6 łyżek ostrej musztardy (może być sarepska)  3 łyżki oleju  2 duże ogórki kiszone  1 duża cebula  kilka gałązek świeżego tymianku  ziele angielskie (3 ziarna)  2 liście laurowe  sól, pieprz  6 szpikulców do szaszłyków.

Przygotowanie:

1. Plastry wołowiny opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbij je tłuczkiem.

2. Oprósz plastry solą i pieprzem. Każdy z nich cienko posmaruj (z jednej strony) łyżeczką ostrej musztardy.

3. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Paprykę marynowaną odcedź z zalewy. Ogórki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Na każdym z plastrów wołowiny połóż cebulę, ogórek oraz paprykę.

4. Plastry zwiń szczelnie w rulon. Przekłuj je szpikulcami do szaszłyków, żeby się nie rozwinęły. Jeśli nie masz w domu szpikulców, możesz użyć wykałaczek, ewentualnie grubej nici, ale uważaj na jej kolor, żeby podczas gotowania nie zafar bowała wołowiny!

5. Roladki podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.

6. Następnie przełóż je do wysokiego garnka i zalej wrzątkiem, tak, by zostały przykryte z około dwucentymetrową nadwyżką.

7. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

8. Duś roladki przez około 1,5 godziny. Przez cały czas sprawdzaj ilość wody, żeby podczas gotowania całkowicie nie wyparowała.

9. Gotowe roladki udekoruj świeżym tymiankiem.

10. Możesz podawać je z ziemniakami albo z ryżem.

Czas: ok. 120 minut. Poziom: średni. Porcje: 6 210 kcal/ porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:Roladki z papryką | z | roladki

Zobacz również

  • Składniki: ok. 800 g mięsa wołowego ● 2-4 cebule (zależy od wielkości) ● duży strąk czerwonej papryki ● łyżeczka papryki mielonej słodkiej ● 1/2 łyżeczki papryki ostrej ● 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.