Reklama
  • Piątek, 30 września 2016 (15:05)

    Wołowe szaszłyki z papryką

Składniki na 6-8 porcji: Szaszłyki: 80 dag polędwicy wołowej, 4 cebule, po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka, cząber rozmaryn, szałwia, oliwa. Sos: 330 ml jogurtu greckiego, 2 zielone ogórki , 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majonezu, po 1 łyżce koperku i mięty, sól.

1. Ogórki obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na 10 min, odcisnąć, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić roztartym czosnkiem i ziołami, schłodzić.

2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać 4 łyżkami oliwy, oprószyć przyprawami i ziołami, wymieszać z roztartym czosnkiem, przykryć folią, marynować w lodówce ok. 8 godz. Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić.

Reklama

Cebule pokroić w ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nakładać naprzemiennie kawałki mięsa, papryk, cebuli, grillować po 12 min, obracając i smarując marynatą.

Nasza rada

Do marynaty możesz dodać rozkruszoną kostkę rosołową, 2 łyżki musztardy, pół szklanki soku z czarnej porzeczki albo napoju typu cola.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Wołowina  w miodzie pitnym

    Składniki: 800 g wołowiny (polędwica) • 100 g suszonych borowików • 100 ml miodu pitnego • łyżka masła • łyżka oleju słonecznikowego • 250 ml gęstej śmietany • 2 łyżeczki mąki • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.