Reklama
  • Poniedziałek, 1 września 2014 (11:00)

    Wołowe zrazy z twarogiem

80 dag udźca wołowego, 30 dag tłustego twarogu homogenizowanego, 4 kromki chleba tostowego, 4 cienkie plastry słoniny, łyżka siekanego szczypiorku, 2 łyżki siekanej natki, jajko, ząbek czosnku, sól, pieprz, mała czerwona papryka, 3 łyżki masła, łyżka mąki, 250 ml bulionu

Przygotowanie 70 minut • Porcja 460 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis na 4 porcje

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Reklama

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1 Mięso umyj, osusz, natnij wzdłuż i rozłóż na płat. Rozbij je dość cienko przez folię spożywczą. Oprósz solą i pieprzem, pokryj plastrami słoniny.

2 Z chleba tostowego odkrój skórkę, miąższ wkrusz do miski. Dodaj twaróg, natkę, szczypiorek, jajko, czosnek przepuszczony przez praskę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3 Przygotowanym farszem posmaruj płat wołowiny, na środku rozłóż czerwoną paprykę pokrojoną w paski.

4 Zwiń mięso w roladę i obwiąż sznurkiem spożywczym. Folię aluminiową posmaruj łyżką masła i owiń nią roladę. Włóż do brytfanny, lekko podlej wodą i piecz w 180°C około 60 minut. Potem zdejmij folię, podlej odrobiną bulionu i dopiecz.

5 Wyjmij mięso, sos poprósz mąką, wymieszaj i wlej resztę bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Mieszając – podgotuj. Pod koniec dołóż pozostałe masło.

Roladę podawaj z ziemniakami z wody.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Więcej na temat:koszt | przepis | z | zrazy

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: • 2 duże steki wołowe (60-70 dag każdy) • 2 łyżki oleju lub oliwy • szczypta soli • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 pomidory (najlepiej malinowe) • pół żółtej papryki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.