Reklama
  • Wtorek, 26 lipca 2016 (15:05)

    Wołowina duszona w sosie chrzanowym

Składniki: 1 cebula, 50 dag marchewki, 1 kg wołowiny (np. z udźca), 1 łyżeczka ziarenek pieprzu, sól, 50 dag młodych ziemniaków, 1 kalafior, 15 dag groszku cukrowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 10 dag śmietany kremówki, 1-2 łyżeczki tartego chrzanu, trochę soku cytrynowego, mielony czarny pieprz, 3 gałązki natki pietruszki

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrać jedną marchewkę i pokroić na duże kawałki. Cebulę i marchew razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziarna pieprzu. Zalać wodą, aby mięso było całkowicie przykryte. Zagotować. Posolić do smaku, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 75 minut.

2. Ziemniaki obrać, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i marchewki gotować ok. 7 minut. Strączki groszku gotować ok. 3 minut w lekko posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku. Zachować ok. 200 ml wywaru z gotowania warzyw.

3. W garnku stopić masło. Oprószyć je mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać oba wywary oraz śmietanę. Stale mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą, pieprzem, tartym chrzanem i sokiem cytrynowym.

4. Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry. Polać sosem chrzanowym z warzywami. Podawać z ziemniakami. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny, sól, szklanka ugotowanej soi, marchewka, kawałek selera, 2 białka , cebula, bułka tarta, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, łyżka keczupu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.