Reklama
  • Poniedziałek, 14 grudnia 2015 (13:05)

    Wołowina duszona w sosie pomidorowym

Składniki: na 4 porcje: 4 szalotki, 2 ząbki czosnku, marchewka, 2 łodyżki selera naciowego, 4 łyżki oliwy, 80 dag pręgi z kością, pieprz, 10 dag kurek, szklanka przecieru pomidorowego, szklanka czerwonego wina, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 2 gałązki tymianku, sól.

Reklama

Mięso pokrój w plastry, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej oliwę, połóż plastry mięsa. Całość dopraw solą i pieprzem. Podsmaż z obu stron, przełóż na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.

Szalotki, czosnek, marchewkę i seler naciowy oczyść i drobno pokrój. Na tłuszczu powstałym z pieczenia mięsa podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler naciowy i oczyszczone kurki. Przyrumień. Wlej przecier pomidorowy i wino. Zagotuj.

Dodaj kapary, oliwki i włóż podpieczone mięso. Wrzuć tymianek i całość zalej odrobiną wody. Następnie przykryj i duś na wolnym ogniu przez 70 minut. W trakcie gotowania podlewaj wodą. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Na żywo
Więcej na temat:d] | d\ | d' | d | mi | danie

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: główka kapusty, szklanka ryżu, 150 g borowików, 200 g pieczeni wołowej, 4 pomidory, 2 cebule, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej natki, 2 szklanki bulionu, łyżeczka mąki, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.