Reklama
  • Wtorek, 25 października 2016 (13:05)

    Wołowina na jarzynce

Składniki na 4 porcje, 4 kotlety wołowe z antrykotu lub rostbefu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 rozgniecione ziela angielskie, 1 listek laurowy, sól gruboziarnista, czarny pieprz; dodatkowo: 60 dag mieszanych warzyw (groszek cukrowy lub fasolka mamut, marchewka, papryka, minikolby kukurydzy), 1 łyżka masła, po 1 łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki

1. Mięso dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oliwę wymieszaj z rozmarynem, zielem angielskim i pokruszonym listkiem laurowym. Przygotowaną marynatą natrzyj kotlety, odstaw na 3 godziny. Mięso oczyść z marynaty (jeśli jest mocno schłodzone, poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej).

Reklama

2. W tym czasie miąższ papryki i groszek pokrój na kawałki, marchew obierz, potnij w plasterki, kukurydzę opłucz. Zagotuj litr wody, posól ją, wrzuć groszek i marchew. Gdy lekko zmiękną, wyjmij, osącz. Paprykę i kukurydzę wrzuć na rozgrzane masło, smaż minutę, dodaj resztę warzyw. Wymieszaj, zdejmij z ognia.

3. Kotlety oprósz solą i pieprzem, smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Ułóż na talerzu i przykryj folią, by mięso odpoczęło. Warzywa ułóż na półmisku, nałóż mięso.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Gulasz: 80 dag wołowiny • szklanka czerwonego wina • 3 goździki • majeranek • olej • masło klarowane • ziele angielskie • liść laurowy • kawałek korzenia imbiru • sól.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.