Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Wołowina na ziemniakach

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 3 cebule, 60 dag udźca wołowego, 2 łyżki oleju, 200 ml śmietany , 150 ml mleka, 4 dag przecieru pomidorowego, sól, pieprz.

1 Obrane ziemniaki pokrój w plastry i włóż do zimnej wody. Obierz cebule, grubo poszatkuj. Umyty udziec wołowy pokrój w cienkie plastry. Mięso lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż z dwóch stron na oleju.

2 Wymieszaj śmietanę z mlekiem i przecierem. Dopraw solą i pieprzem. Kilka łyżek sosu wlej do naczynia żaroodpornego. Układaj warstwy ziemniaków i mięsa, przelewając je sosem. Piecz 40 min w 190 st.

Reklama

czas ok. 30 min; porcja – 240 kcal, cena 4,90 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:pra | na

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 50 dag marchewki, 1 kg wołowiny (np. z udźca), 1 łyżeczka ziarenek pieprzu, sól, 50 dag młodych ziemniaków, 1 kalafior, 15 dag groszku cukrowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.