Reklama
  • Czwartek, 22 października 2015 (13:05)

    Wołowina po burgundzku

Składniki na 4 porcje: 60 dag wołowiny, 10 dag boczku, po 1 szklance czerwonego wina i bulionu,2 ząbki czosnku, 4 pomidory, po 2 cebule i marchewki, sól, pieprz, tymianek

1. Wołowinę umyć, pokroić w małe kawałki. Boczek posiekać drobno, warzywa oczyścić. Na dużej patelni przesmażyć boczek, na tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso. Zrumienić, dodać marchewkę w plasterkach, obranego ze skórki i pokrojonego drobno pomidora. Dusić ok. 10 minut.

Reklama

2. Do garnka przełożyć mięso z warzywami, zalać winem i gorącym bulionem. Przyprawić do smaku, nakryć i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.

Nasza rada

Danie możesz podać z makaronem, z kokardkami lub muszelkami. Będą się dobrze łączyć z sosem.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:danie | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 25 dag wołowiny na gulasz, łyżka mielonej papryki, 1 l bulionu wołowego, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 5 ząbków czosnku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.