Reklama
  • Czwartek, 22 października 2015 (13:05)

    Wołowina po burgundzku

Składniki na 4 porcje: 60 dag wołowiny, 10 dag boczku, po 1 szklance czerwonego wina i bulionu,2 ząbki czosnku, 4 pomidory, po 2 cebule i marchewki, sól, pieprz, tymianek

1. Wołowinę umyć, pokroić w małe kawałki. Boczek posiekać drobno, warzywa oczyścić. Na dużej patelni przesmażyć boczek, na tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso. Zrumienić, dodać marchewkę w plasterkach, obranego ze skórki i pokrojonego drobno pomidora. Dusić ok. 10 minut.

Reklama

2. Do garnka przełożyć mięso z warzywami, zalać winem i gorącym bulionem. Przyprawić do smaku, nakryć i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.

Nasza rada

Danie możesz podać z makaronem, z kokardkami lub muszelkami. Będą się dobrze łączyć z sosem.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:danie | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: Szaszłyki: 80 dag polędwicy wołowej, 4 cebule, po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka, cząber rozmaryn, szałwia, oliwa. Sos: 330... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.