Reklama
  • Piątek, 23 maja 2014 (11:00)

    Wołowina po chińsku

Składniki na 4 porcje: 4 chińskie grzyby mun, 50 dag wołowiny, po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 1 pęczek dymki, 8-10 gałązek selera naciowego, 1 ząbek czosnku, kawałeczek (3 cm) imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sherry, sól, pieprz, oliwa do smażenia.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 30 minut. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Warzywa umyć. Paprykę po usunięciu nasion pokroić w paski, dymkę i seler w krążki.

2. Imbir i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Grzyby odsączyć, pokroić w cieniutkie paseczki.

Reklama

3. Na dużej patelni (albo w głębokim w woku) podsmażyć na oliwie mięso, mieszając. Dodać warzywa i grzyby, imbir oraz czosnek, dusić kilka minut, ciągle mieszając. Mięso polać sosem sojowym i sherry, chwilę dusić. Podawać z makaronem sojowym albo ryżem.

Nasza rada

Smakołyki z woka można posypać podprażonymi ziarnami sezamu oraz świeżą kolendrą i ozdobić liśćmi selera naciowego.

Przygotowanie: ok. 35 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wołowiny, 2 cebulki szalotki, łyżka masła, olej, sól, pół szklanki cydru, pół szklanki śmietany, 2 łyżki octu jabłkowego, pieprz, tymianek, 2 jabłka, łyżka cukru. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.