Reklama
  • Wtorek, 12 marca 2013 (13:07)

    Wołowina po debreczyńsku

Składniki na 4 porcje: 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 75 dag wołowiny (zadniej) pokrojonej na 4 plastry, 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz, 2-3 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki, 3 łyżki ostrej papryki w proszku, majeranek świeży lub suszony, 1/2 łyżeczki kminku, kilka ziemniaków, 4 strąki papryki (zielonej i żółtej), 4 pomidory, 8 kiełbasek debreczyńskich lub paprykowych

Przygotowanie:

1. Mięso w plastrach oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mąką. Cebule obierz z łupin i posiekaj. Z każ- dej papryki usuń szypułkę oraz nasiona, wypłucz w środku i osusz, po czym miąższ pokrój w paski. 

2. Na patelni rozgrzej smalec i zrumień na nim plastry wołowiny. Następnie prosto z patelni przełóż mięso do rondla i osól je. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz ją przyprawami. Dodaj roztarty czosnek i zalej na patelni 1/2 filiżanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, przelej wszystko do garnka z wołowiną. 

Reklama

3. Mięso duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek, paski papryki i dosyp kminek.

4. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki i dodaj do mięsa. Następnie dolej tyle wody, aby warzywa były przykryte. Gulasz duś pod przykryciem jeszcze 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem skosztuj, przypraw ewentualnie solą, pieprzem i ostrą papryką, dodaj majeranek. Podawaj od razu jako samodzielne danie.

Przygotowanie: 80 minut Porcja: 415 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 plastry wołowiny zrazówki, 40 dag przyprawionego mieszanego mięsa mielonego, 1 marchewka, 1/3 selera lub 1 pasternak, 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka musztardy, olej do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.