Reklama
  • Piątek, 9 kwietnia 2010 (13:50)

    Wołowina po debreczyńsku - w 70 minut

Z kuchni węgierskiej.

Zdjęcie

Wołowina po debreczyńsku /Smacznego
Wołowina po debreczyńsku
/Smacznego


Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 3 cebule,
- ząbek czosnku,
- 4 plastry wołowiny po175 g (zadniej),
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki smalcu,
- 3 łyżki ostrej papryki w proszku,
- majeranek suszony , 1/2 łyżeczki kminku,
- 75 dag ziemniaków,
- 4 strąki papryki (zielonej),
- 4 pomidory,
- 8 kiełbasek debrczyńskich lub paprykowych

Przygotowanie:

1. Mięso posól, obtocz w mące u usmaż na smalcu. przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz przyprawami. Dodaj roztarty czosnek, zalej 1/2 filiżanki wody, zagotuj. Przelej do garnka z wołowiną.
2. Duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek oraz paski papryki i obrane ze skórki ćwiartki pomidorów. Dolej tyle wody, aby wszystko przykryła do połowy. Duś pod przykryciem jeszcze 20 minut.
Czas przygotowania: 70 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 510 kcal.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1,2 kg ligawy • 4 łyżki oleju • 1 łyżeczka octu balsamicznego • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina • 5 dag pistacji • 10 dag sera parmezan • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.