Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:05)

    Wołowina po żmudzku

Składniki na 6 porcji: 80 dag wołowiny, 1 i 1/2 szklanki maślanki naturalnej, 2 ząbki czosnku, 2 duże marchewki, 3 duże kwaśne jabłka, 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś, 10 dag masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, cukier, kminek, 3-4 liście laurowe, sok z cytryny.

Reklama

Przygotowanie: ok. 75 minut plus marynowanie.

1. Wołowinę umyć, osuszyć, mocno zbić pięścią, zalać maślanką. Przykryć, odstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, osuszyć. Przygotować farsz: umyte marchewki i jedno jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z posiekanym czosnkiem i szczyptą cukru.

2. W mięsie wyciąć nożem kieszeń. Wypełnić ją farszem, spiąć wykałaczką. Mięso włożyć do garnka z grubym dnem, obłożyć masłem, oprószyć pieprzem, kminkiem, dodać liście laurowe. Przykryć, postawić na wolnym ogniu, dusić co najmniej godzinę.

3. Resztę jabłek obrać, skropić sokiem z cytryny, posłodzić, oprószyć kminkiem, uprażyć w rondlu. Dodać ugotowaną fasolę, 1-2 łyżeczki masła, poddusić razem. Mięso pokroić w plastry, położyć na fasoli z jabłkami. Solić dopiero na półmisku.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.