Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Wołowina w cieście

Składniki: 15 dag pieczarek, cebula, pół czerwonej papryki, natka, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 250 ml kremówki 30 proc., 70 dag mielonej wołowiny, 2 żółtka, 1 op. ciasta francuskiego, sól, pieprz, 2-3 łyżki ziaren sezamu

1. Pieczarki i paprykę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, poszatkuj. Opłucz i posiekaj drobno listki z kilku gałązek natki.

Reklama

2. W rondelku rozgrzej masło. Przesmaż pieczarki. Wsyp łyżkę mąki, mieszając zasmaż, a następnie, dalej mieszając, połącz z kremówką (wlewaj ją stopniowo). Duś sos na małym ogniu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. W misce wymieszaj mięso z jednym żółtkiem, posiekaną papryką, cebulą oraz natką. Dodaj ok. 4 łyżki przygotowanego wcześniej i przestudzonego sosu pieczarkowego. Wyrób gładką masę. Dopraw ją solą oraz pieprzem.

4. Prostokątny kawałek ciasta francuskiego pokrój na 6 prostokątów. Z masy uformuj 6 kotletów. Ułóż je na cieście i starannie zawiń.

5. Pakieciki przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp sezamem. Piecz 35 minut w temp. 190. Podawaj z sosem z pieczarek.

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 440 kcal, cena 4,70 zł.

Dobra rada . W cieście francuskim możesz też zapiekać polędwiczki albo piersi kurczaka.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 1 strąk zielonej papryki, 4 pieczarki,1 duża cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku , po 2 łyżki oliwy i musztardy, sól, pieprz, rozmaryn więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.