Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Wołowina w kapuście

Składniki: 1 duża kapusta włoska, 1 woreczek ryżu (10 dag), 60 dag mielonej wołowiny, 2-3 ząbki czosnku, 2 jajka, po pół łyżeczki kuminu i cynamonu, 1,5 l bulionu wołowego, sól, pieprz, 1/2 dymki, garść bazylii

6 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 4 zł.

Reklama

Gołąbki możesz piec w piekarniku lub prodiżu albo dusić w garnku. Aby mieć pewność, że się nie przypalą, spód garnka wyłóż kilkoma sparzonymi liśćmi, których nie wykorzystałaś do faszerowania. Jeśli gołąbki nie są spięte ani obwiązane, układaj je ciasno. Dzięki temu liście się nie rozwiną.

1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Włóż oczyszczoną główkę kapusty włoskiej. Gotuj kilka minut, przestudź. Zdejmuj ostrożnie kolejne liście. Wytnij z nich zgrubiałe nerwy.

2. Ryż włóż na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wyjmij, przestudź. Wsyp do miski z mięsem mielonym. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wbij dwa całe jajka. Wyrób masę.

3. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz cynamonem. Liście rozłóż na desce lub na blacie. Na każdy liść nałóż porcję farszu. Zwijaj kapustę, formując kwadratowe pakieciki. Obwiąż je sznurkiem lub zepnij szpikulcami do mięsa.

4. Duży rondel lub garnek o grubym dnie wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich pakieciki. Zalej całość bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Wyjmij i podawaj.

Dobra rada. Bulion z gotowania dopraw i serwuj do mięsa w filiżankach.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 1 strąk zielonej papryki, 4 pieczarki,1 duża cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku , po 2 łyżki oliwy i musztardy, sól, pieprz, rozmaryn więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.