Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Wołowina w miodzie pitnym

Składniki: 800 g wołowiny (polędwica) • 100 g suszonych borowików • 100 ml miodu pitnego • łyżka masła • łyżka oleju słonecznikowego • 250 ml gęstej śmietany • 2 łyżeczki mąki • sól • pieprz.

Przygotowanie 45 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 8 zł • Przepis na 6 porcji

1 Mięso kroję w grube plastry, nacieram solą, pieprzem, smaruję olejem i wstawiam do lodówki na dobę.

Reklama

2 Grzyby zalewam 1/2 l wody, gotuję 10 min i odstawiam na godzinę.

3 Mięso rozgniatam dłonią i obsmażam je na rozgrzanym maśle. Przekładam do rondla i dodaję grzyby z wywarem. Trzymam na małym ogniu.

4 Na patelnię wlewam miód, odparowuję połowę płynu i dodaję do mięsa. Duszę ok. 30 min pod przykryciem. Doprawiam solą, pieprzem i mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotowuję.

Adrian Grzywna z Chełma

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.