Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Wołowina w miodzie pitnym

Składniki: 800 g wołowiny (polędwica) • 100 g suszonych borowików • 100 ml miodu pitnego • łyżka masła • łyżka oleju słonecznikowego • 250 ml gęstej śmietany • 2 łyżeczki mąki • sól • pieprz.

Przygotowanie 45 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 8 zł • Przepis na 6 porcji

1 Mięso kroję w grube plastry, nacieram solą, pieprzem, smaruję olejem i wstawiam do lodówki na dobę.

Reklama

2 Grzyby zalewam 1/2 l wody, gotuję 10 min i odstawiam na godzinę.

3 Mięso rozgniatam dłonią i obsmażam je na rozgrzanym maśle. Przekładam do rondla i dodaję grzyby z wywarem. Trzymam na małym ogniu.

4 Na patelnię wlewam miód, odparowuję połowę płynu i dodaję do mięsa. Duszę ok. 30 min pod przykryciem. Doprawiam solą, pieprzem i mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotowuję.

Adrian Grzywna z Chełma

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 80 dag wołowiny, 10 dag bekonu, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 pomidory, 15 dag konserwowych ogórków, 10 dag marynowanych cebulek, 1 łyżka marynowanych papryczek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.