Reklama
  • Piątek, 11 października 2013 (08:05)

    Wołowina w sosie

Składniki na 4 porcje: • 60 dag tylnej wołowiny • 1 marchew • 2 łyżki oleju • sól • 5 dag masła • 4 dag mąki pszennej • 150 ml kwaśnej śmietany • pieprz czarny mielony • 1 wiązka szczypiorku.

Przyrządzanie:

Reklama

1. Mięso umyj i osusz. Obierz marchew, pokrój w długie słupki i naszpikuj nim wołowinę. Owiń całość sznurkiem. Rozgrzej olej w garnku i podsmaż mięso. Podlej wodą, osól i gotuj na wolnym ogniu, aż zmięknie.

2. Gdy będzie miękkie, odstaw w ciepłe miejsce. Wywar przecedź i lekko przestudź.

3. W rondelku rozgrzej masło, posyp je mąką i podsmaż. Dolej pół litra wywaru z mięsa i rozmieszaj zasmażkę. Gotuj 15 minut. Dodaj do niej kwaśną śmietanę, dopraw solą, pieprzem i ponownie zagotuj.

4. Szczypiorek opłucz i osusz. Posiekaj i dodaj do przygotowanego wcześniej sosu. Polej nim mięso pokrojone w plastry.

5. Podawaj z całymi ziemniakami. Je również polej sosem szczypiorkowym.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Stek: 4 plastry z antrykotu wołowego • łyżka masła klarowanego • pieprz grubo mielony • sól. Dodatek: 2 pomidory • 4 gałązki bazylii • łyżka soku z cytryny • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.