Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Wołowina w sosie piernikowym

Składniki na 8 porcji: 2 i 1/2 kg wołowiny z udźca, 3 łyżki oleju, 300 ml czerwonego wina, 35 dag marchewek, 60 dag selera, 5 czerwonych cebul, 5 gałązek tymianku, 3 gałązki rozmarynu, 10 dag pierniczków, 2 listki laurowe, 3 jagody jałowca, 500 ml bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 1 słoik (370 ml) marynowanej dyni, 1 łyżka klarowanego masła, 2 słoiki (po 720 ml) duszonej czerwonej kapusty, 10 dag rodzynek, cukier, 250 ml mleka, 15 dag śmietany kremówki, 10 dag masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

1 Marchewki i seler obierz, pokrój na kawałki. Obierz 3 cebule, potnij je na cząstki. Tymianek i rozmaryn opłucz, oderwij listki i igiełki od gałązek. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze 8-10 minut.

Zdejmij, na tłuszczu ze smażenia podduś pokrojone warzywa. Ponownie włóż mięso. Podlej je winem. Dołóż rozmaryn i tymianek oraz listki laurowe i jałowiec. Wkrusz połowę pierniczków. Wlej bulion.Duś pod przykryciem ok. 2 i 1/2 godz.

Reklama

2 Ziemniaki obierz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Pozostałe cebule obierz, pokrój. Dynię osącz. W garnku rozgrzej klarowane masło. Zeszklij na nim cebule, dodaj czerwoną kapustę i gotuj 10 minut. Kilka minut przed końcem dodaj dynię i rodzynki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Ziemniaki odcedź. Mleko podgrzej z masłem i śmietaną, wlej do ziemniaków utrzyj je na gładkie piure. Przypraw solą oraz gałką. Mięso wyjmij, sos z duszenia przetrzyj przez gęste sitko.

Wkrusz resztę pierniczków i gotuj jeszcze 8 minut na małym płomieniu. Przypraw do smaku. Mięso polej sosem. Podawaj z piure i czerwoną kapustą.

Przygotowanie ok. 2 godzin. 1 porcja zawiera 480 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tymianek | ziemniaki | mi

Zobacz również

  • Składniki: ●ok. 1 kg polędwicy wołowej, rostbefu lub antrykotu wołowego ●masło klarowane lub olej, najlepiej rzepakowy, do smażenia steków ●sól ●jako dodatek: np. ziemniaczane purée i smażone... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.