Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Wołowina w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 1 średnia okrągła dynia (ok. 2 kg), 60 dag mielonego mięsa wołowego (niezbyt tłustego), 2 puszki pomidorów krojonych, 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu warzywnego (ew. może być przygotowany z kostki rosołowej), 1 por (biała część), 4 gałązki natki pietruszki, sól morska, gałka muszkatołowa, pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka chili w proszku, olej do smażenia.

Reklama

1. Dynię starannie umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Odkrój wierzch. Dynię wydrąż tak, by nie uszkodzić ścianek i aby otrzymać ok. 40 dag miąższu (bez pestek). Miąższ pokrój w kostkę.

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną dynię i delikatnie ją podsmaż (ok. 5 min). Przypraw solą morską, mielonym piep rzem oraz tartą gałką muszkatołową. Cebulę obierz, posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso i smaż, aż się zrumieni, dołóż cebulę. Składniki oprósz solą i pieprzem oraz chili, dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszając co jakiś czas, smaż 5 min. Po tym czasie wlej gorący bulion, smaż 10 min.

4. Na drugiej patelni podgrzej pomidory, połącz z dynią i przełóż do mięsa. Duś 10 min. Oczyszczony por pokrój w talarki. Wrzuć je na 2 min do wrzątku, odcedź. Dodaj do gulaszu z posiekaną natką. Dopraw go i podawaj w wydrążonej dyni.

Mięso mielone możesz zastąpić gulaszowym. Pokrojone w kostkę obsmaż na dużym płomieniu, dopraw i duś podlane bulionem ok. 50 min.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po 25 dag kaszy bulgur i wołowiny , po szczypcie słodkiej papryki, cynamonu, kuminu i kurkumy, 1 cebula, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka wytrawnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.