Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Wołowina w sosie winno-korzennym

Składniki na 8 porcji: 1 kg wołowiny na gulasz, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 500 ml bulionu, 15 dag wędzonego boczku, 5 małych marchewek, 6 małych cebulek (np. szalotek), 2 pietruszki, 50 dag ziemniaków, 10 dag suszonych śliwek, 2 ząbki czosnku, 2 kawałki cynamonu, 6 listków laurowych, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz.

Reklama

1. Mięso umyj, osusz, pokrój w większą kostkę. Włóż do miski, oprósz solą i pieprzem. Wlej wino, dodaj kawałki cynamonu oraz listki laurowe i obrany, pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko wymieszaj, przykryj i schowaj do lodówki na noc.

2. Marchewki, pietruszki, ziemniaki oraz cebulki obierz. Pietruszki potnij w kostkę, marchewki na dość duże kawałki (ew. zostaw w całości), a ziemniaki i cebulę na ćwiartki. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni wysmaż go na chrupiąco. Zdejmij.

3. Do tłuszczu, który wytopił się z boczku, dodaj masło. Mięso odcedź z marynaty (nie wylewaj jej). Wołowinę usmaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Zasyp mąką, wymieszaj, smaż chwilę. Wlej gorący bulion i marynatę. Duś na wolnym ogniu ok. 80 min.

Po tym czasie dołóż przygotowane warzywa, a po 20 minutach śliwki i wysmażony boczek. Gotuj jeszcze 10 min. Gulasz przypraw do smaku. Podawaj z pieczywem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag mielonej wołowiny, 1-2 ząbki czosnku, chili, pół białej cebuli, słonecznik, po 4 plastry pomidorów i sera typu cheddar, majonez,1 czerwona cebula, pieprz , 2 ogórki konserwowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.