Reklama
  • Środa, 1 marca (11:05)

    Wołowina z dynią i fasolą

Skład na 6 porcji: ● 900 g wołowiny ● po 3 marchewki i pietruszki ● 4 szalotki ● 600 g dyni ● 2 łyżki mąki ● 3 łyżki pasty z pomidorów ● 600 ml czerwonego wina ● 500 ml bulionu ● olej ● puszka czarnej fasoli ● 1/2 natki pietruszki ● 25 g masła ● gałka muszkatołowa.

1. Obraną marchewkę, pietruszkę i dynię kroimy w kostkę, a szalotki w pierścienie.

2. Wołowinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.

Reklama

3. W garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy mięso. Oprószamy mąką, dodajemy warzywa, szalotkę i smażymy jeszcze 4-5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy pastę z pomidorów, mieszamy. Na koniec wlewamy czerwone wino, bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. dwóch godzin, aż mięso będzie w miarę miękkie.

4. Fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do gotującej się wołowiny z warzywami razem z masłem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dusimy jeszcze ok. pół godziny. Na koniec możemy jeszcze doprawić gulasz pieprzem i solą, jeśli tego wymaga.

5. Umytą natkę pietruszki grubo siekamy i posypujemy nią obficie wołowinę z warzywami. Podajemy z bułkami lub chlebem upieczonym z mąki graham.

Czas przygotowania 180 minut. Cena porcji ok. 7,50 zł

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.