Reklama
  • Wtorek, 29 listopada 2016 (15:05)

    Wołowina z kukurydzą

Składniki dla 4 osób: 0,5 kg udźca lub łopatki wołowej • 150 ml czerwonego octu winnego • 1 cebula • liść laurowy • łyżeczka musztardy • jałowiec • ziele angielskie • 3 dag masła • 150 ml wywaru wołowego • 25 ml czerwonego wina • 2 łyżki śmietany • kromka chleba • 3 dag rodzynek i żurawiny suszonej • 2 dag posiekanych migdałów • sól • pieprz.

Reklama

1 Umyte mięso zalej octem i kilkoma łyżkami wody. Dodaj posiekaną cebulę, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Natrzyj je solą i usmaż na maśle. Zalej wywarem wołowym, winem i połową zalewy, w której leżało.

2 Dodaj cebulę z zalewy, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, musztardę, pieprz. Duś pieczeń 90 minut na małym ogniu. Wyjmij mięso, a sos przecedź przez sito.

3 Dodaj do sosu pokruszoną kromkę chleba bez skórki, namoczone wcześniej rodzynki i żurawinę, migdały i śmietanę. Gotuj 10 minut. Podawaj z gotowaną kukurydzą i fasolką.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, olej, 50 dag posiekanych pomidorów z puszki, sól, łyżeczka tabasco, 25 dag fasoli z puszki, 4 gałązki tymianku, 30 dag polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.