Reklama
  • Piątek, 18 grudnia 2015 (13:00)

    Wołowy gulasz na ciemnym piwie

Skład na 6 porcji: ● 1 kg wołowiny gulaszowej (udziec, łopatka) ● 1 puszka ciemnego piwa ● 2 cebule ● 3 ząbki czosnku ● 1 marchewka ● 2 łodygi selera naciowego ● 250 g pieczarek ● 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku ●1 łyżeczka ostrej papryki w proszku ● 1/2 l bulionu wołowego ● 2 liście laurowe ● 2 łyżki mąki pszennej ● sól i pieprz czarny świeżo mielony ● 1 łyżka oleju.

1. Umyte mięso kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, prószymy mąką. Partiami obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do głębokiego rondla.

2. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dorzucamy pokrojone w krążki selery i marchewkę. Chwilę smażymy.

Reklama

3. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Zalewamy bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, po czym wlewamy piwo.

4. Gulasz wkładamy na 120–130 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki. Krótko obsmażamy na tłuszczu. 30 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do gulaszu. Jeśli podczas wypiekania potrawy odparuje zbyt dużo sosu, można dolać trochę wody.

Czas przygotowania 180 minut. Cena porcji około 4 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 156 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 19 g

Rewia
Więcej na temat:warto | na | gulasz

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: • 2 duże steki wołowe (60-70 dag każdy) • 2 łyżki oleju lub oliwy • szczypta soli • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 pomidory (najlepiej malinowe) • pół żółtej papryki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.