Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia 2016 (13:05)

    Wołowy ozorek z brukselką

Składniki na 6 porcji: 80 dag ozora wołowego, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, sól, 40 dag brukselki, 2 łyżki oleju, 40 dag ugotowanych ziemniaków, 10 dag wędzonego boczku.

1 Ozór oczyść, dokładnie umyj, włóż do garnka. Zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości. Następnie wyjmij ozór, na chwilę zanurz go w zimnej wodzie i obierz.

2 Brukselkę oczyść, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 20 min. Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim ugotowane ziemniaki i pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć brukselkę. Wlej 3 łyżki wywaru z gotowania ozora, duś 5 min, dopraw solą. Podawaj z plastrami ozora.

Reklama

czas ok. 90 min; porcja – 580 kcal, cena 3,20 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:oz | z | ozorek

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag udźca z wołowiny, 2 cebule, 30 dag wędzonego boczku w plasterkach, 3 ogórki kiszone, 200 ml bulionu, 30 ml wódki, 1/2 główki kapusty, 100 ml śmietany kremówki, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.