Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Zapieczony gulasz wołowy

Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, 40 dag pieczonego mięsa, np. wołowiny,1 cebula, 2 marchewki, po 100 ml bulionu i czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki migdałów, 1 kromka pieczywa razowego, 2 gałązki rozmarynu, 1 łyżka masła, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Reklama

Czas przygotowania 55 min.

1. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i obraną, pociętą marchew. Smaż 5 min, oprósz solą, pieprzem. Wlej wino i bulion. Dołóż koncentrat pomidorowy i duś 10 min. Zagęść mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej grubości talarki. Gotuj 10 min w posolonej wodzie. Odcedź.

2. Gulasz przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Na nim rozłóż ziemniaki (jak łuski). Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 20 min.

3. Migdały posiekaj albo rozdrobnij je w blenderze razem z pieczywem. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki oderwij od gałązek i posiekaj je. Zioła dokładnie wymieszaj z migdałami, pieczywem oraz miękkim masłem. Przypraw solą i pieprzem. Mieszankę rozmarynową rozkrusz na gotowej zapiekance. Danie od razu podawaj.

Więcej warzyw!

Do gulaszu możesz dodać np. pokrojone w kostkę: seler (ugotowany), paprykę czerwoną lub cukinię.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Gulasz: 80 dag wołowiny • szklanka czerwonego wina • 3 goździki • majeranek • olej • masło klarowane • ziele angielskie • liść laurowy • kawałek korzenia imbiru • sól.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.