Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca (08:00)

    Zapiekanka z wołowiną i talarkami z polenty

Składniki: 2 łyżki oliwy cebula, marchewka i łodyga selera, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1,5 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 szklanki przecieru pomidorowego, 400 g (puszka) czerwonej fasolki, 2 łyżki suszonego oregano, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/4 szklanki startego, twardego sera, talarki polenty, 500 g purée z ziemniaków, 2 szklanki mleka, szklanka kaszy kukurydzianej, 1/4 szklanki startego twardego sera, 2 łyżki suszonego oregano, 2/3 szklanki mąki pszennej, sól, pieprz.

1. Na talarki z polenty zagotuj mleko ze szklanką wody. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając. Pod koniec dodaj ser i oregano.

2. Do polenty dodaj purée z ziemniaków i mąkę, przypraw do smaku. Wymieszaj i zagnieć ciasto (2-3 minuty). Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm na podsypanej mąką desce i wstaw do lodówki na 60 minut.

Reklama

3. Rozgrzej olej w rondlu. Posiekaj warzywa. Najpierw podsmaż cebulę (2 minuty), potem dodaj marchewkę, selera i czosnek. Smaż 2-3 minuty, po czym odłóż na bok i wyłóż na patelnię mięso. Dodaj wino i przecier. Zmniejsz ogień, przykryj, duś 45 minut. Na 15 minut przed końcem odkryj, dodaj podsmażone warzywa, fasolkę i oregano. Przypraw do smaku.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyjmij z lodówki polentę i wykrój z niej talarki. Ułóż je na wierzchu dania, tak aby zachodziły jeden na drugi. Wymieszaj śmietanę z serem, polej nią zapiekankę. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.

Olivia
Więcej na temat:zapiekanka | z | zapiekanki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 1 kg wołowiny • 2 cukinie • 450 g fasolki szparagowej • 3 marchewki • cebula • 2 liście laurowe • 3 ząbki czosnku • oregano • 2 szkl. bulionu • po 200 g kukurydzy i groszku więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.