Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (14:00)

    Ziemniaki z wołowiną

Składniki: 80 dag ziemniaków, 3 średnie cebule, natka, 60 dag udźca wołowego, 2 łyżki oleju, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 150 ml mleka, 5 dag przecieru pomidorowego, sól, pieprz, pomidorki.

1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i włóż do zimnej wody, aby nie ściemniały. Obierz cebule. Pokrój je w plastry o grubości około pół centymetra.

Reklama

2 Mięso z udźca wołowego oczyść, opłucz i starannie osusz. Pokrój w cienkie plastry. Każdy nakryj folią spożywczą i lekko rozbij, a następnie natrzyj z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony.

3 W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, mleko oraz przecier pomidorowy. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na dno naczynia do zapiekania wlej trochę sosu powstałego podczas smażenia mięsa.

4 Rozłóż warstwę ziemniaków, plastry mięsa oraz plasterki cebuli. Zalej przygotowaną mieszanką. Ułóż resztę ziemniaków, zalej pozostałym sosem i przykryj.

Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Odkryj naczynie, zapiekaj jeszcze 5 min, aż wierzch się zrumienieni. Ozdób pomidorkami i natką.

czas ok. 70 min; porcja – 440 kcal, cena 4,20 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki | Odkryj | mi | z | ziemniak

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2,5 kg wołowiny z łopatki ● 400 g mielonego mięsa ● 2 cebule ● 250 g pieczarek ● 200 g marchewki ● pęczek pietruszki ● jajko ● olej ● 4 łyżki bułki tartej ● 2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.