-
Środa, 26 października 2016 (15:00)
Zraziki z serem pleśniowym
Składniki na 4 porcje: 80 dag zielonej fasolki szparagowej, 8 małych dymek, 1 cebula, 8 plasterków wołowiny zrazowej, 10 dag sera pleśniowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 100 ml bulionu wołowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
1 Fasolkę oczyść, opłucz, potnij na połówki. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 10 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Dymki oczyść, potnij na kawałki. Włóż je do wrzątku na 3 minuty. Potem odcedź i dobrze osącz. Fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. Ser potnij na 8 kawałeczków. Plasterki mięsa opłucz, osusz, rozbij i posyp solą oraz pieprzem.
2 Na płatach mięsa rozłóż dymki, ser i po kilka strączków fasolki. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim zraziki 6 minut. Na drugiej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj pozostałą fasolkę. Podlej bulionem. Duś 8 minut. Gotowe zraziki przełóż do fasolki. Podgrzej razem. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Przygotowanie ok. 75 min, 1 porcja zawiera ok. 540 kcal. Ok. 5,90 zł za porcję
Czytaj również
Zobacz również
-
500 g wołowiny bez kości, 2 papryki, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz w ziarnach i mielony. więcej
Twój komentarz może być pierwszy