Reklama
  • Czwartek, 16 maja 2013 (13:49)

    Zrazy wołowe z farszem

Składniki na 4 porcje: • 4 kotlety wołowe (po ok 15 dag) • 1 papryka czerwona • 1 papryka zielona • 3 cebule • 4 łyżki masła • 70 g koncentratu z pomidorów • 1/4 l bulionu mięsnego • łyżka mąki • pół kubka małej śmietany 18% • 4 łyżki oleju • przyprawa do mięsa wołowego.

Przyrządzanie:

Reklama

1. Cebulę obierz z łupin i pierwszej warstwy. Odetnij końcówki i wyrzuć. Resztę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Papryki umyj, pokrój w słupki i dodaj do cebuli. Duś na patelni kilka min, aż zrobią się dość miękkie.

2. Mięso umyj, osusz i porządnie rozbij tłuczkiem (uważaj, żeby nie zrobić dziur). Natrzyj wołowinę olejem, oprósz przyprawą i namocz na chwilę w koncentracie pomidorowym.

3. Na każdym plastrze ułóż porcję uduszonych i przestudzonych warzyw. Zwiń mięso ciasno w rulony i zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obtocz w mące.

4. Pozostały olej rozgrzej na patelni i obsmaż na nim roladki ze wszystkich stron. Po chwili dolej bulion i duś wołowinę na małym ogniu pod przykryciem.

5. Pozostałe warzywa i resztę koncentratu pomidorowego wymieszaj ze śmietaną. Dodaj je do potrawy, gdy mięso zrobi się już dość miękkie.

6. Danie będzie kompletne, gdy przygotujesz do niego gotowaną na parze fasolkę szparagową. Doskonale komponuje się również gruby makaron lub ziemniaki pure.

5,20zł 510 kcal

Telemax
Więcej na temat:z | papryka

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag mielonej wołowiny, 1-2 ząbki czosnku, chili, pół białej cebuli, słonecznik, po 4 plastry pomidorów i sera typu cheddar, majonez,1 czerwona cebula, pieprz , 2 ogórki konserwowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.