Reklama
  • Poniedziałek, 21 lipca 2014 (13:00)

    Zrazy wołowe z mięsem mielonym

Składniki na 6 porcji: 50 dag wołowiny bez kości, 30 dag mięsa mielonego wieprzowego, cebula, kostka rosołowa rozpuszczona w litrze gorącej wody, jajko, 10 łyżek bułki tartej, 6 ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę, sól, pieprz, olej do smażenia Przygotowanie:

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Wołowinę umyj i oczyść. Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem (do smaku), jajkiem, startą cebulą i bułką tartą. Na ubite kawałki wołowiny wyłóż zmieloną wieprzowinę i ogórki.

Rozgrzej patelnię z olejem, włóż zawinięte zrazy, obsmaż z każdej strony do momentu, gdy ładnie się zarumienią.

Reklama

Z podsmażonych zrazów zdejmij nitki, włóż do średniej wielkości garnka i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu minimum godzinę. Pod koniec gotowania zagęść bulion ze zrazami 2 łyżkami mąki pszennej wymieszanej z 4 łyżkami śmietany oraz 10 łyżkami wody. Zagotuj.

Danie możesz podać z makaronem i brukselką polaną masłem.

3 kroki do... przygotowania zrazów

1. Mięso pokrój w cienkie plastry. Przykryj je folią i rozbij delikatnie tłuczkiem. Następnie oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

2. Na każdym kawałku rozłóż mielone mięso. Rozprowadź je po całym kotlecie. Nie należy wkładać za dużo farszu, bo będą problemy z jego zawinięciem.

3. Na mięsie mielonym ułóż sałatkę z posiekanych ogórków konserwowych. Całość dokładnie zwiń i mocno przewiąż nicią spożywczą.

Na żywo
Więcej na temat:zrazy | danie | mięso mielone | z | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Skład na 15 porcji: ● 2 kg mięsa wołowego na gulasz ● 450 g mrożonego groszku ● po 500 g cebuli i pieczarek ● 2 l rosołu ● 2–3 papryczki chili ● 200 g kwaśnej śmietany ● sól ● 4–5 łyżek oleju ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.