Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (00:35)

    Zrazy wołowe z suszonymi grzybami

Pomysł na doskonały obiad.

Zdjęcie

Zrazy z grzybami /Wydawnictwo Bauer
Zrazy z grzybami
/Wydawnictwo Bauer

Składniki na 8 porcji:

- 1,10 kg wołowiny na zrazy,
- 3 dag mąki,
- 4-5 dag suszonych grzybów,
- 15 dag szynki wędzonej,
- 8 dag papryki konserwowej,
- 2 jajka ugotowane na twardo, mała puszeczka koncentratu pomidorowego,
- 3/4 szklanki śmietany,
- tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta

Reklama

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą na cieniutkie plastry Oprószyć przyprawami.
2. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Wyjąć, pokroić w paseczki. Razem z szynką, papryką i cząstkami jajka ułożyć na przygotowanym mięsie. Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. 3. Roladki oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia do zrazów dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Sos przyprawić do smaku. Podawać z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą lub z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami. Czas przygotowania: 2 godziny
1 porcja: 610 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.