Reklama
  • Czwartek, 12 stycznia (14:00)

    Zrazy z pieca z korniszonem

Składniki na 6 porcji: 1 kg wołowiny bez kości (udziec, rostbef lub pierwsza krzyżowa), 10 dag słoniny , 4 korniszony, 3 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego, 6 łyżek musztardy sarepskiej, sól, pieprz, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, mąka do oprószenia, 3 łyżki smalcu.

1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości 1 cm. Każdy włożyć w woreczek foliowy, rozbić tłuczkiem. Słoninę i korniszony pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki.

2. Plastry wołowiny natrzeć musztardą, odstawić na 30 min, na każdym rozłożyć krążek cebuli, kawałek słoniny i korniszona, oprószyć solą i pieprzem, zwinąć jak roladkę, spiąć wykałaczkami lub związać nitką.

Reklama

Surowe zrazy oprószyć mąką, tymiankiem, zrumienić na smalcu, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zrazy przykryć pozostałą cebulą, podlać winem, dodać 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, czosnek.

Piec ok. 2 godz. w temp. 180ºC, podlewając wodą.

Przygotowanie: ok. 160 minut

Nasza rada

Zrazy możesz nadziać suszonymi owocami, np. śliwką kalifornijską lub morelą. Zamiast wina można użyć bulionu, np. z kostki.

Twoje Imperium

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.