Reklama
  • Wtorek, 12 marca 2013 (13:07)

    Zrazy z warzywami w sosie

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety wołowe (po ok. 12 dag), po 1 czerwonej i zielonej papryce, 3 cebule, 4 łyżki masła, 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego lub gęstego pikantnego keczupu, 1/4 l bulionu mięsnego, łyżka mąki pszennej, 2-3 łyżeczki śmietany, 4 łyżki oleju, sól, pieprz.

Ewentualnie:

świeże zioła (tymianek, pietruszka, oregano lub majeranek) do przybrania.

Reklama

Ponadto:

wykałaczki.

Przygotowanie:

1. Cebule obierz, posiekaj, zrumień na maśle. Obie papryki przekrój na pół, usuń z każdej środek i szypułkę, oczyść z nasion, opłucz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli na patelni i smaż na wolnym ogniu, aż warzywa się zeszklą.

2. Mięso umyj, osusz i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby go nie porwać. Płaty mięsa natrzyj olejem, oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko z jednej strony jedną łyżeczką koncentratu pomidorowego lub pikantnego keczupu.

Na środku plastra mięsa ułóż porcję warzyw z patelni. Mięso ciasno zwiń i zepnij wykałaczką.

3. Roladki obtocz w mące. Olej rozgrzej, obsmaż na nim roladki ze wszystkich stron. Następnie zalej bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu.

4. Pozostałe warzywa i resztę koncentratu lub keczupu połącz ze śmietaną. Dodaj do zrazów, gdy mięso będzie już miękkie. Przed podaniem usuń wykałaczki. Zrazy udekoruj ziołami, podawaj z fasolką szparagową i makaronem.

Przygotowanie: 60 minut Porcja: 415 kilokalorii.

Smaczną alternatywą są zrazy wołowe zawijane z boczkiem i śliwką.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: ● 2 duże steki wołowe (60-70 dag każdy) ● 2 łyżki oleju lub oliwy ● szczypta soli morskiej ● świeżo zmielony czarny pieprz ● 2 pomidory (najlepiej malinowe) ● pół żółtej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.