Reklama
  • Wtorek, 26 lipca 2016 (15:05)

    Zrolowana wołowina, nadziewana pesto

Składniki: 4 plasterki szynki, pieprz, 8 steków wołowych (po ok. 10 dag każdy), sól, 7,5 dag pesto (ze słoika), 10 dag startego parmezanu, 3 łyżki oliwy, 2 białe cebule i 1 czerwona, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 375 ml wytrawnego czerwonego wina, 500 ml bulionu wołowego, 1 pęczek majeranku, 1 duża cukinia (ok. 30 dag), 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 1 op. knedli ziemniaczanych, 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Plasterki szynki (parmeńskiej) pokroić na połówki. Steki rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować pesto, posypać parmezanem, przykryć szynką, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Obsmażyć na niej roladki. Białe cebule obrać, posiekać, dodać do roladek z koncentratem pomidorowym. Smażyć 2-3 minuty. Dolać wino i bulion. Dusić pod przykryciem ok. godziny. Część majeranku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Czerwoną cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki. Knedle ugotować wg przepisu na opakowaniu.

2. Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić cukinię, smażyć 2 minuty. Dodać czerwoną cebulę i czosnek, smażyć 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majerankiem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Wlać na patelnię z roladkami, gotować, aż sos zgęstnieje, ponownie przyprawić do smaku. Knedle odcedzić. Roladki serwować z knedlami i smażonymi warzywami. Udekorować odłożonym majerankiem.

Jak zrobić pesto? Utrzyj w moździerzu lub zblenduj listki bazylii (ok. 2 doniczek) z 2 ząbkami czosnku, 35 dag orzeszków pinii (lub tańszych nerkowca), 60 dag tartego parmezanu, 70-80 ml oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Gulasz: 80 dag wołowiny • szklanka czerwonego wina • 3 goździki • majeranek • olej • masło klarowane • ziele angielskie • liść laurowy • kawałek korzenia imbiru • sól.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.