Reklama
  • Czwartek, 4 sierpnia 2016 (11:00)

    Zupa gulaszowa

Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 25 dag wołowiny na gulasz, łyżka mielonej papryki, 1 l bulionu wołowego, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 5 ząbków czosnku, 2 papryczki chili, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki l 30 dag ziemniaków, sól, pieprz, 8 gałązek majeranku, 4 małe bochenki chleba

Reklama

W dużym garnku rozgrzej smalec i smaż na nim pokrojone w kostkę cebule, aż ściemnieją. Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Podsmaż ze wszystkich stron. Posyp mieloną papryką, stale mieszając. Wlej bulion, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki chili pokrojone w plasterki. Gotuj przez 90 minut.

Kiedy mięso zmięknie, dolej wodę do zupy, by uzyskać potrzebną ilość i zagotuj. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do zupy. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i usmaż jasną zasmażkę. Gdy ostygnie, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Zupę gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Z chlebów zetnij czubki i wyżłób wnętrza. Wstaw razem z czubkami do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temp. 190°C. Wlej zupę do ciepłych bochenków i podawaj.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.